Ο Elon Musk γεννήθηκε στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, στις 28 Ιουνίου 1971, κανείς μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Του πήρε πολλά χρόνια για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα.
Ως δεκάχρονος, έμαθε να προγραμματίζει στον πρώτο του υπολογιστή και δύο χρόνια αργότερα πούλησε το πρώτο του πρόγραμμα, το ηλεκτρονικό παιχνίδι Blastar. Αφού μετανάστευσε στον Καναδά, ανέλαβε διάφορες δουλειές, αλλά ήθελε να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο. Κατάφερε να υλοποιήσει αυτή την ιδέα το 1992, όταν του απονεμήθηκε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αποφοίτησε με διπλό πτυχίο στην οικονομικά και φυσική.
Έκτοτε, η καριέρα του ως επιχειρηματία συνεχίστηκε. Επέλεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τόπο εργασίας και διαμονής του Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1995, ίδρυσε την εταιρεία του με την επωνυμία Zip2.com, η οποία ασχολούνταν με διαδικτυακό λογισμικό. Ανέπτυξε και πούλησε έναν διαδικτυακό οδηγό πόλης για το με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τους New York Times και την Chicago Tribune.
Μετά από τέσσερα χρόνια, συνίδρυσε την X.com, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που χειρίζεται πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μετά από έναν ακόμη χρόνο, συγχωνεύθηκε με την εταιρεία, στην οποία ανήκε η υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων PayPal. Το 2002, το eBay εξαγόρασε την PayPal και ο Μασκ αγόρασε το domain X.com επειδή είπε ότι είχε συναισθηματική αξία για τον ίδιο.
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Elon Musk είναι η εταιρεία Space Exploration
Technologies (SpaceX). Ιδρύθηκε το 2002 και αναπτύσσει εκτοξευτές για διαστημικά οχήματα. Στόχος του ιδιοκτήτη είναι να μειώσει το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Πιστεύει ότι αυτό είναι μεταξύ άλλων, μέσω πολλαπλών εκτοξεύσεων των ίδιων πυραύλων. Το πρώτο πύραυλος που ανέπτυξε η SpaceX ήταν ο Falcon 1, ο οποίος εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου 2006. Αυτός ο πύραυλος τον Σεπτέμβριο του 2009 έγινε ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος στην ιστορία της αστροναυτικής που τοποθέτησε έναν δορυφόρο σε γήινη τροχιά. Ο δεύτερος πύραυλος είναι ο Falcon 9, ο οποίος εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου 2010.
Κύρια αποστολή του είναι η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Dragon, το οποίο έχει επίσης αναπτυχθεί από την εταιρεία και το οποίο υποστηρίζει τις προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν επίσης την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου, την παρουσία μιας μόνιμης αποικίας στον Άρη και έναν αριθμό δορυφόρων που θα παρέχουν διαδίκτυο. Ο Μασκ βλέπει την κατάκτηση του διαστήματος ως μια ευκαιρία για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να διασφαλιστεί έναντι επικίνδυνων και απρόβλεπτων φαινομένων που μπορεί να εμφανιστούν στη Γη. Μεταξύ αυτών απαριθμεί τη σύγκρουση με άλλο ουράνιο σώμα, την κλιματική αλλαγή, τις επιδημίες ή τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
Ένα άλλο έργο που συνδέουμε άμεσα με το όνομα του Musk είναι η Tesla Inc. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος. Στόχος της επιχείρησης είναι να παρέχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα χαμηλού κόστους για τον μαζικό καταναλωτή. Αν και το πρώτο μοντέλο που αναπτύχθηκε μοντέλο προοριζόταν για πελάτες με πλούσιο πορτοφόλι, αλλά τα κεφάλαια αυτά θα επέτρεπαν την χρηματοδότηση της έρευνας και του σχεδιασμού φθηνότερων εκδόσεων.
Το 2015 έφερε άλλο ένα έργο. OpenAI – ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός αφιερωμένος στην τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης με τρόπο ασφαλή και ωφέλιμο για την ανθρωπότητα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Musk έγινε συνιδρυτής της Neuralink. Η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη της νευροτεχνολογίας. Στόχος της είναι να ενσωματώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.
Επικεντρώνεται στη δημιουργία συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο για να διευκολύνουν τη σύνδεση των ανθρώπων με το λογισμικό και τους επιτρέπουν να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις των τεχνητή νοημοσύνη.
Μια παρόμοια start-up με την OpenAI έχει μια εταιρεία εξόρυξης που ασχολείται με το σκάψιμο τούνελ. Η εταιρεία εδρεύει στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Στόχος των εργασιών της είναι η δημιουργία ενός δικτύου υπόγειω σήραγγες που θα μειώσουν την επιφανειακή κυκλοφορία. Το Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας δημιούργησε το LVCC Loop, το οποίο είναι το πρώτο εμπορικά λειτουργικό αμιγώς ηλεκτρικό, μηδενικών εκπομπών σύστημα υπόγειων δημόσιων μεταφορών, με το οποίο οι επιβάτες μεταφέρονται απευθείας στο προορισμό, χωρίς στάσεις στη διαδρομή.
Υπήρξε επίσης μεγάλος ενθουσιασμός για την επένδυσή του φέτος, την αγορά του Twitter, της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα χρόνια εργασίας του δείχνουν πόσο έντονα δραστήριος υπήρξε. Υπήρξε ιδρυτής ή συνιδρυτής πολλών εταιρειών, όπως οι Zip2, PayPal, SpaceX, Tesla, Neuralink και Boring Company.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου από το περιοδικό Forbes και το πρακτορείο Πρακτορείο Bloomberg. Είναι επίσης στην κορυφή αυτής της κατάταξης.
Ο Μασκ προεδρεύει επίσης στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο χρηματοδοτεί την επιστημονική εκπαίδευση, την ενίσχυση παιδιατρική και έρευνα για την καθαρή ενέργεια. Είναι αποδέκτης πολλών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου το 2019, όταν έλαβε το βραβείο Stephen Hawking για τα εκπληκτικά επιτεύγματά του για την ανθρωπότητα και την τεράστια επιτυχίες στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών και από το 2021, όταν ανακηρύχθηκε από το Time Weekly ως ο άνθρωπος της χρονιάς για την τεράστια δύναμη και τον αντίκτυπό του στην πραγματικότητα.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι από το 2017, όταν έλαβε τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Stanisław Staszic στην Κρακοβία. Η φιγούρα του Elen Musk προκαλεί το ενδιαφέρον και είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς τις ποικίλες δραστηριότητες και τις καινοτόμες ιδέες που καταφέρνει να υλοποιήσει. Είναι ένα πρόσωπο του οποίου τα επιτεύγματα αξίζει να γνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουμε σε περαιτέρω επενδύσεις.
Πηγές:
1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
2. https://www.boringcompany.com/
3. Piotr Kościński, Miliarderzy wciąż decydują, [w:] “Idziemy” nr 50 (893)/2022.